Anders-Günzel-Jensen-portræt-sep-2015-MINDREMed en kandidatgrad i filosofi, lå det ikke helt i kortene, at det skulle være det selvstændige liv der trak i Anders Günzel-Jensen, men virkeligheden er en helt anden. Anders er et omvandrende idé bibliotek, og det store bibliotek af idéer deler han nu ud af i én af sine virksomheder, KlarParatFirma.

Læs de spændende svar fra Anders herunder:

Hvorfor blev du selvstændig/iværksætter?

Jeg stillede ofte mig selv spørgsmålet de første måneder efter jeg gik i gang som selvstædig for omkring 2 år siden: ”hvorfor startede du ikke selv før”.

Det er jeg holdt op med.

Men hvorfor jeg har en kandidatgrad i filosofi med speciale i organisatorisk innovation, og hvorfor jeg har lavet det meste af en Ph.d om anderkende målstyring i den offentlige sektor, før jeg sprang ud af skabet og erkendte at som iværksætter ”kan man jo bare gøre det” kan jeg ikke klart svare på. Men jeg kan se at jeg savnede plads til armbevægelser og innovationsrum hvor jeg var. Og selv om jeg har bygget nye kandidat fag op på Københavns Universitet, og f.eks. slået bro mellem humaniora og bl.a DI, PwC og Skatteministeriet ved at studerende kom ind og løste opgaver hos dem, så forblev det en niche man skulle kæmpe om lov til at bevare. Det blev jeg træt af.

Som selvstændig oplever jeg at det er den gode løsning der vinder, fremfor den bedste bureaukrat.

 

Har du sat dig mål for dig selv og/eller din virksomhed (og i så fald hvilke)?

Jeg har to mål: jeg vil arbejde med forretningsområder som inspirerer mig og udvikler mennesker. Og jeg vil tjene penge nok til at kunne tage 1 år på ferie med min familie når min søn (10 måneder gammel) fylder 10 år.

 

Hvad har været din(e) største udfordring(er) i iværksætterlivet?

Indtilvidere har min største udfordring været at finde hen til den forretningsmodel der kombinerer behov i markedet, med mine evner.

 

Hvad har været din(e) største glæde(r) i iværksætterlivet?

Min største succes har været at stifte KlarParatFirma, fordi jeg oplever at få ideer omkring forretningsmodellen og at andre kommer til mig og foreslår aktiviteter.

Vi hjælper nye selvstændige, og iværksættere der lige er gået i gang med kurser som levere dem dét overblik som de mange enkeltaftners kursus der udbydes, ikke giver. Vores kursus tager 8 uger, 1 aften i ugen fra kl.17-21, og det afholdes i hjertet af der Aarhusianske iværksættermiljø, nemlig i Culture Workspace 5 minutters gang fra banegården i Aarhus C.. At få hele det koncept op og stå, og høre hvor glade og spændte dem der har meldt sig til er, det gør mig virkelig glad.

Og så er det rart at der kun er 8 pladser tilbage til kurset d. 30.9.

 

Hvad gør dig glad?

Det gør mig glad når jeg kan se nogle føle sig hjulpet.

F.eks. har jeg lavet KlarParatFirmaTV sammen med en specialist indenfor Neuromarketing, som hedder Jesper Koch. Konceptet er at jeg finder virksomhederne, han rådgiver dem. Det hele på vores egen kanal, som udkommer på trendsonline.dk. Nr. 2 program udkommer d.2.10 og den virksomhed der er med der, oplever jeg, får rigtig meget med hjem.

Det gør mig glad jeg kan bidrage til at nogen udvikler sig.

 

Har du en person du ser op til (og i så fald hvem og hvorfor)?

Jeg ser op til to: Martin Thorborg er den ene, og Christiane Vejlø er den anden.

Martin fordi jeg oplever ham som en meget arbejdsom og direkte iværksætter. Han er hoppet ud af skolen, og ellers bare gået i gang. Han siger mange ting jeg ikke er enig i, men hans drive og nu-gør-vi-det-og-så-gør-vi-det-ordentligt attitude imponere mig.

Den anden er Christiane Vejlø. Hun har en helt særlig evne til at formidle nye trends, og sætte brugervenlighed i centrum. De seneste to produkter hendes firma har stået for er et interaktiv magasin, som bruger det interaktive positivt og hvor det gir mening synes jeg (f.eks. er der 5 app’s, som man flippe rundt i mellem, på en statisk mobil enhed i magasinet: fedt det ikke er alt der bevæger sig). Det andet er en taske der er lavet til at bære alle de gadgets man efterhånden har med sig. For ikke bare at sige sin mobil: tasken indeholder oplever, plads til kabler m.m..

Desværre er første version kun til kvinder, men hun har lovet mig at der kommer én til mænd også (jeg lavede et interview med hende til KlarParatFirma).

 

Hvor går din næste rejse hen, hvis du helt selv måtte bestemme?

Til Seattle. Desværre skal jeg først afsted til sommer. Min bedste ven har fået arbejde dér, og jeg tager familien med over og besøger ham (…eller rettere: min kone tager mig med, for hun er anledningen, pga hun skal undervise i LA..).

Men jeg har også en nørdet drøm om at få set Twin Peaks vandfaldene fra den bedste tv-serie nogensinde (Twin Peaks 😉 )

 

Fortæl mig om din virksomhed

KlarParatFirma har en kerne omkring et 8-ugers aftenkursus (1 aften i ugen) til ny-etablerede virksomheder, f.eks. arkitekter, nyuddannede coaches eller nogen der afslutter barsel og gerne vil i gang med noget selv.

Udover det laver vi workshops om iværksætteri og relationsopbygning i virksomheder, eller for iværksættere. Rundt om det laver vi en masse kommunikation, vi interviewer iværksættere, laver podcasts og TV omkring udvikling & rådgivning.

 

Hvilket råd vil du give til andre, som overvejer at starte egen virksomhed?

For nylig hørte jeg et podcast med stifteren af Y-Combinator, som er den første og måske mest succesfulde accelerator i USA. De har bl.a. hjulpet Dropbox og AirBnB i gang. Og de sagde: vi støtter ikke en forretningsplan, vi støtter de mennesker vi møder. Ofte funder vi slet ikke deres ide, men vi funder det der vil komme ud af at de pivotere deres ide… Det synes jeg er enormt tankevækkende, og vender man det om mod sig selv, vil jeg sige: kan du tænke det, skal du gøre det. Og er du den rigtige til at lære og til at handle, så lykkedes du. Og ellers finder du bare tilbage til hvor du kom fra, meget, meget klogere. Det er win-win for dig at prøve.

Så ”gør det”, vil være mit råd.